Az első lépés

Szerintem az első kulcsfontosságú lépés a sikerhez az, ha az ember meghatározza, miért is küzd. Amíg ezt ki nem találod, addig minden edzésprogram és étrend majdhogynem jelentéktelen.

Láttad már a Remény bajnoka című filmet? A sztorit megtörtént eset ihlette, és egy bokszoló, James Braddock életét dolgozza fel, aki a sorozatos vereségek és sérülések miatt vonult vissza. A gazdasági világválság idején napszámosként dolgozik, de képtelen fizetni a számlákat és fenntartani a családját. Ekkor kap egy lehetőséget, hogy újra ringbe szálljon, amivel megmentheti az életét. Visszatérésekor összecsap egy régi ellenfelével, aki előző meccsükön könnyedén megverte őt. A meccs közepén Braddock nyerésre áll, mire a két menet között valami hasonló párbeszéd zajlik le ellenfele és edzője között:

Edző: Mi a fenét csinálsz? Legutóbb könnyedén legyőzted őt.

Bokszoló: Ő már nem ugyanaz az ember.

Braddock látta éhezni és szenvedni a családját, számára ez jóval többről szólt, mint az egójáról vagy a dicsőségről. Ő a túlélésért küzdött, ami erőt adott neki ahhoz, hogy megverjen egy nála fiatalabb, erősebb és technikásabb harcost. Mikor a riporter megkérdezte tőle, ez hogy lehetséges, a következőt válaszolta: „Tudom, miért küzdök”

Azt ugyan nem tudom számodra meghatározni, miért ne add fel soha az edzést, de írhatok néhány példát, mások miért tartanak ki. Valaki azért edz és táplálkozik helyesen, hogy az így nyert plusz energiát karrierje építésébe fektesse, és keményebben helyt tudjon állni a mindennapokban. Valakinek ez gyerekkorból ered, mikor vézna kiskamaszként nem kapott elég tiszteletet társaitól, így úgy döntött, kiharcolja magának. Valakinek a rendszeres edzés segít a negatív energiákat pozitívvá formálni, valaki a fizikai kihívások által próbál mélyebb értelmet találni az életének.

Ugyan nem tudom neked megmondani, számodra mi értelme az egésznek, de azt tudom, honnan fogod tudni, ha megtaláltad. Már nem fognak érdekelni a 90 napos csodaprogramok nyár előtt, csak járod az utad ezen a soha véget nem érő vándorúton. Nem lesz több újévi fogadalom, csak napi, miközben a napok hónapokba, a hónapok évekbe fordulnak. Nem kifogásokat, hanem megoldásokat fogsz keresni, és nem vársz gyors eredményeket, mert tudod, hogy ehhez kitartás és türelem kell.

Szerintem a siker nem a kiválasztottaknak adatik meg, hanem minden hétköznapi embernek, aki nap, mint nap tesz érte.