Fogyás a légzés erejével (1. rész)

Számos embert az motivál az edzésben, hogy leadjon pár kilót, jobb legyen az egészsége, nőjön az
önbizalma és jobban érezze magát a bőrében. Nem kérdés, hogy az edzés kiváló módja annak, hogy
javítsunk az egészségünkön és fogyjunk, de ez még csak a történet fele. Csak akkor következik be a
fogyás, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit elfogyasztunk. Nem elég a lépésszámlálót
figyelnünk, az étkezőasztaltól is idejében fel kell állnunk. Sokan itt buknak el, és belekerülnek a
fogyás-hízás alkotta jojózás rendkívül frusztráló végtelen ciklusába.

A túlsúlyos embereknél jellemzően rossz légzési szokások figyelhetők meg, mint például krónikus
hiperventiláció, gyakori sóhajtozás, szájlégzés és a mellkas felső részéből történő légzés. Ha
felszedünk pár plusz kilót, annak hatására nehezebben fogunk lélegezni, és nem csupán edzés közben
– a pihenés közbeni légzési volumen is megnő. A kísérletek azt támasztják alá, hogy egyértelmű
kapcsolat van a légzési volumen és a táplálkozás között. A kérdés csak az, hogy a feldolgozott és
savképző ételek alakítják ki a rossz légzési szokásokat, vagy a rossz légzési szokások idézik elő a
sóvárgást a feldolgozott és savképző ételek után?

A pH-érték egy 1-14 közötti skálán jelzi a savasságot, illetve a lúgosságot – az 1-es érték a
legsavasabb, a 14 a leglúgosabb, a 7 pedig a semleges. A szén-dioxid meghatározó szerepet játszik a
vér pH-értékének szabályozásában. A testünk igyekszik fenntartani a homeosztázis néven ismert
egyensúlyi állapotot, amelyhez hozzátartozik a normális vérnyomás, a normális vércukorszint,
valamint a vér 7,35 és 7,45 közötti normális pH-értéke. Ezt az egyensúlyt a tüdő és a vesék ellenőrzik.
Ha a vér pH-ja 7,35 alá csökken, az azt jelenti, hogy túl savassá vált, aminek hatására megnő a légzés
volumene, mivel a tüdők keményebben dolgoznak, hogy helyreállítsák a helyes pH-értékét a szén-
dioxid (ami maga is savas kémhatású) mennyiségének csökkentése révén. A vér túlzott savassága
akkor jelentkezhet, amikor feldolgozott és savképző ételeket eszünk, ennek hatására pedig nehezebb
légzés alakul ki, valamint olyan tünetek, mint például puffadás, letargia és súlygyarapodás.
Ezzel szemben, aki krónikus túllégzésben szenved, az túl sok szén-dioxiot lélegzik ki, aminek
következtében a vér pH-értéke túlzottan lúgos szintre 7,45 fölé emelkedik. A túllégzés és a
súlygyarapodás közti kapcsolatot az egyik hipotézis szerint az okozza, hogy ilyenkor a test sóvárog a
feldolgozott és savképző ételek után, így próbálva helyreállítani a vér pH-értékét. A helyes légzési
volumen és a megfelelő étrend azonban együttes erővel képes fenntartani a vér pH-értékének
egészséges egyensúlyát.