JAVÍTJA A TELJESÍTMÉNYT ÉS SEGÍT MEGELŐZNI A SÉRÜLÉSEKET A KOMPRESSZIÓS RUHA?

Minél gyorsabb a regeneráció, annál jobban emelhető az edzésterhelés, és ezen a ponton kerül képbe a kompressziós ruha. A profi sportolók az edzést követően könnyű, regenerációs masszázsban részesülnek, ami segíti a mozgás közben termelt méreganyagok kiürülését az izomzatból. A kompressziós ruhák hasonló hatást fejtenek ki. A testhezálló rövid- és hosszú- nadrágok és pólók növelik az izomzat vérkeringését, ezáltal az egységnyi idő alatt a szívbe visszajutó és a testen átáramló vér mennyiségét.

Kutatások igazolják a kompressziós ruhák használata és a terhelést követő izomláz csökkenése közötti összefüggést. Ez minden bizonnyal nem csupán a méreganyagok távozását elősegítő fokozott vérkeringésnek köszönhető, hanem a kompresszió egyéb kedvező következményeinek is, amelyek hatással vannak a test sérült izomszöveteire adott gyulladásos reakciókra, valamint a gyorsabb sejtgyógyulásra.

A kompresszió gyorsabb regenerációt tesz lehetővé. Az elmélet szerint a test már sportolás közben is hatékonyabban működhet, mivel a tejsav nagyobb mértékben ürülhet a szervezetből. És ez még nem minden, mivel a vér gyorsabb áramlása következtében az oxigén hamarabb jut el az izomszövetekhez.

A nagyobb mennyiségben áramló vér több hőt is jelent, ami nagyobb izomrugalmasságot és a sérülésveszély csökkenését jelenti. Egyes állítások szerint ráadásul a kompressziós ruha futás közben segíti az izom mozgásmennyiségének szabályozását, ezáltal pedig csökkenti az erős talajérintésekből adódó káros erőhatásokat. A túl szoros öltözet viszont vissszafogja a vér áramlását, az izmokhoz eljutó oxigén mennyiségét, valamint az izzadság párolgásából adódó hőveszteséget, ez pedig a test hőmérséklet, ezáltal pedig a hipertermia kockázatának növekedéséhez vezet.